Religie vs Religie vs Stiință

science versus religion concept compass

Cu cât aflăm mai multe, cu atât realizăm că cunoaștem mai puțin. Despre univers, despre materie, despre noi ca trupuri, despre noi ca ființe spirituale, despre toate cele ce ne înconjoară pe planetă. Despre stiință, despre religie…

Atât religia cât și știința caută începutul. Una se vrea rece, rațională, cealaltă caldă, bazată pe suflet. Ambele sunt poticnite în același loc.

Curios este cât sunt de asemănătoare ca structură.

Religia spune că suntem creația Tatălui ceresc, iar știința merge pe Mama Natură.

Religia are o carte stindard, Biblia, Coranul, știința Originea Speciilor. Ambele necitite de marea majoritate a adepților.

Religiile au câte un profet, Buda, Alah, Iisus, știința pe Darwin.

Centralizat arată cam așa:

RELIGIA                                                ȘTIINȚA

TATĂL CERESC                                    MAMA NATURĂ

BIBLIA, CORANUL                               ORIGINEA SPECIILOR

BUDA, ALAH, IISUS                             DARWIN

Ambele tabere râd unele de altele, se războiesc în vorbe, în răutăți, în ură. Cu cine discuți și îi ceri un răspuns punctual, invariabil te trimite să citești, să pui mâna pe carte. Oricât ai insista să îți răspundă, toți se vor eschiva, semn clar că nici ei nu au prea citit. Fiecare și-a ales o tabără sau alta, cum alegi o echipă de fotbal, funcție de ce spune familia și apropiații, și acum o apără din toate puterile.

            Membrii unei tabere, cel puțin nu se războiesc între ei și sunt deschiși să schimbe ce credeau până mai ieri, și te sfâsiau verbal dacă puneai la îndoială ceva, vezi viteza luminii, dacă poate fi depăsită sau nu.

            Membrii celeilalte tabere se războiesc între ei atât în vorbe cât și prin sânge, și nu sunt dispuși să schimbe o iotă din credințele lor. Și mai au ceva negativ, fiecare din cele câteva mii de credințe sunt convinse ca doar a lor este cea corectă, toate celelalte se află în eroare și pe drumul pierzaniei…

            Oare o să întelegem vreodată că suntem unii și aceeași, și că avemun singur, același început?

Despre Octav Chivulescu

Nuvela Urb Binaria s-a dorit a fi alcătuită precum un Roller Coaster al minţii umane în care urcă o conştiinţa de sine şi coboară, la capătul cursei, o conştiinţă de cele din jur. Un “LHC” al raţiunii care desface în părţi componente nu nuclee atomice, ci însăşi natura existenţială a fiinţei umane…
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu